Rolleri de Cluj Galbeni



Originea: rasa de porumbei formata in zona orasului Cluj fiind selectionat din rollerul oriental incaltat, dupa gustul si vederile crescatorilor locali.

Aptitudini de zbor: la formarea rasei aveau aptitudini de buni zburatori, in prezent crescandu-se doar pentru caracterele de exterior. Are zbor de durata mica, la semi-inaltime si joc de 5-10m.

Capul: oval.

Fruntea: mica, alungita.

Crestetul: arcuit, usor batut.

Ceafa: alungita.

Ochii: mari, deschisi la culoare, inconjurati de gene duble, fine de culoare alb-galbuie.

Ciocul: puternic, gros la baza, varful usor curbat, 18-20 mm, avand culoare deschisa pentru unicolori, iar pentru tarcati se admite musca (mica). Narile sunt mici, netede pudrate cu alb.

Gatul: de lungime medie, barbia usor scobita.

Pieptul: bombat, lat (privit din fata acopera corpul).

Spatele: scurt, lat in umeri, trece descendent in linia cozii.

Aripile: lungi 20-24 cm, puternice, obligatoriu trenate, ating solul; privite din spate, nu au voie sa se incruciseze.

Coada: lunga 10-12 cm, purtata ridicat, formand un unghi cuprins intre 600-900 cu solul. Contine 14-20 rectrice, late, usor franjurate pana la 2 cm de la varful penelor. Rectricele sunt aranjate in acelasi plan, formand o coada tip spaclu. Coada trebuie sa fie mai lata cu 2-3 pene decat pieptul.

Picioarele: scurte, ghearele de culoarea cornului, incaltatura la nivelul unghiilor cu sau fara secera, cu sau fara pinteni.

Statura: mijlocie.

Penajul: elastic, lins, strans lipit de corp.

Culoare si desen: Porumbeii rasa Roller de Cluj sunt unicolori, dungati, ciocaniti, pestriti in doua sau mai multe culori (almond). Exemplarele pestrite trebuie sa fie bobate simetric pe tot corpul.

Greseli: corp de structura grosolana; cap turtit, colturos; cioc scurt de culoare prea inchisa; ochi de culori diferite; coada ingusta; coada de randunica; pene bifurcate sau rasucite in coada; unghi necorespunzator; picioare lungi; culoare mata fara luciu.

Marimea inelului: 9 mm





No comments:

Post a Comment